Informator
zawodowy
Mapa zawodów Baza wiedzy

Piekarz - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2

Bloki tematyczne

  • żywność

Opis kierunku

Oferta na rok szkolny 2023/2024

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, zajmuje się także rozliczaniem zużycia surowców do produkcji pieczywa. Przygotowuje piec, kontroluje nagrzewnie komór wypiekowych, wkłada do pieca uformowane ciasto, wyjmuje z niego gotowy produkt. Przygotowuje pieczywo do dystrybucji.

W trakcie nauki możesz zdobyć następującą kwalifikację:

  • SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

Predyspozycje do wykonywania zawodu

  • dobra ostrość wzroku
  • wyczulony zmysł węchu, smaku i dotyku
  • sprawność manualna
  • dokładność
  • dobra ogólna wydolność fizyczna

Przeciwwskazania zdrowotne

  • niska wydolność fizyczna
  • choroby skóry rąk
  • nosicielstwo chorób zakaźnych
  • ograniczona sprawność rąk i palców
  • zaburzenia zmysłu dotyku, węchu i smaku

Możliwości zatrudnienia

  • zakłady piekarskie
  • zakłady cukiernicze
  • zakłady gastronomiczne
  • punkty sprzedaży pieczywa
  • samodzielnie prowadzona piekarnia lub cukiernia

Przydatne linki

Sprawdź szczegółowy opis swojego zawodu…

Sprawdź zapotrzebowanie na Twój zawód…

Tutaj sprawdzisz ile możesz zarobić…

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2

http://ckziu2.pl

Gdańsk, ul. Smoleńska 5/7

Język wykładowy: polski

Podobne kierunki

  • Cukiernik
    Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
    zobacz
  • Kucharz
    Pomorskie Szkoły Rzemiosł
    zobacz
  • Żywienie i usługi gastronomiczne (Technik żywienia i usług gastronomicznych)
    Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
    zobacz
 
do góry