Piekarz - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
Bloki tematyczne
- żywność
Opis kierunku
Oferta na rok szkolny 2023/2024
Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, zajmuje się także rozliczaniem zużycia surowców do produkcji pieczywa. Przygotowuje piec, kontroluje nagrzewnie komór wypiekowych, wkłada do pieca uformowane ciasto, wyjmuje z niego gotowy produkt. Przygotowuje pieczywo do dystrybucji.
W trakcie nauki możesz zdobyć następującą kwalifikację:
- SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Predyspozycje do wykonywania zawodu
- dobra ostrość wzroku
- wyczulony zmysł węchu, smaku i dotyku
- sprawność manualna
- dokładność
- dobra ogólna wydolność fizyczna
Przeciwwskazania zdrowotne
- niska wydolność fizyczna
- choroby skóry rąk
- nosicielstwo chorób zakaźnych
- ograniczona sprawność rąk i palców
- zaburzenia zmysłu dotyku, węchu i smaku
Możliwości zatrudnienia
- zakłady piekarskie
- zakłady cukiernicze
- zakłady gastronomiczne
- punkty sprzedaży pieczywa
- samodzielnie prowadzona piekarnia lub cukiernia
Przydatne linki
Sprawdź szczegółowy opis swojego zawodu…
- Wyszukiwarka opisów zawodów - www.psz.praca.gov.pl
- Informator szkolnictwa branżowego - www.ore.edu.pl
- Mapa Karier - www.mapakarier.org
Sprawdź zapotrzebowanie na Twój zawód…
- Barometr zawodów - www.barometrzawodow.pl
Tutaj sprawdzisz ile możesz zarobić…
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
Gdańsk, ul. Smoleńska 5/7
Język wykładowy: polski