Cukiernik - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
Bloki tematyczne
- gastronomia
- żywność
Opis kierunku
Oferta na rok szkolny 2023/2024
Cukiernik wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane z wypiekiem ciast i ciastek o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz oblewanych różnego rodzaju polewami i kuwerturą, przy użyciu specjalnych maszyn i urządzeń oraz sprzętów. Przyrządza również masy, powidła i lody.
W trakcie nauki możesz zdobyć następującą kwalifikację:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Predyspozycje do wykonywania zawodu
- dokładność
- duża zręczność rąk i palców
- dobra ogólna wydolność fizyczna i sprawność ruchowa kończyn
- duża sprawność zmysłów smaku i węchu
- cierpliwość
Przeciwwskazania zdrowotne
- niska wydolność fizyczna
- zaburzenia zmysłu smaku i węchu
- nosicielstwo chorób zakaźnych
- choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (ograniczenia sprawności ruchowej kończyn, zwłaszcza rąk i palców)
- nosicielstwo chorób zakaźnych
Możliwości zatrudnienia
- zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze, wyroby czekoladowe, ciasta, lody, pieczywo cukiernicze
- cukiernie
- własny zakład cukierniczy
Przydatne linki
Sprawdź szczegółowy opis swojego zawodu…
- Wyszukiwarka opisów zawodów - www.psz.praca.gov.pl
- Informator szkolnictwa branżowego - www.ore.edu.pl
- Mapa Karier - www.mapakarier.org
Sprawdź zapotrzebowanie na Twój zawód…
- Barometr zawodów - www.barometrzawodow.pl
Tutaj sprawdzisz ile możesz zarobić…
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
Gdańsk, ul. Smoleńska 5/7
Język wykładowy: polski