Kucharz - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Bloki tematyczne
- gastronomia
Opis kierunku
Oferta na rok szkolny 2023/24
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie. Zabezpiecza jakość zdrowotną potraw oraz ponosi odpowiedzialność za zdrowie ludzi spożywających przygotowane potrawy.
W trakcie nauki możesz zdobyć następujące kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Predyspozycje do wykonywania zawodu
- dokładność
- podzielność uwagi
- prawidłowe funkcjonowanie narządów zmysłu (wzroku, smaku i węchu)
- duża sprawność układu mięśniowego i kostno-stawowego ze względu na ciągłe chodzenie, podnoszenie i przenoszenie ciężkich nauczyć i surowców, szybkie tempo pracy, często w wydłużonym wymiarze,
- zdrowy układ oddechowy i krążenia, ze względu na specyfikę pracy i warunki panujące w pomieszczeniach kuchennych (temperatura i wilgotność)
Przeciwwskazania zdrowotne
- wady wzroku wymagające korekcji szkłami
- płaskostopie znacznego stopnia
- przewlekłe choroby skóry
- choroby przewodu pokarmowego i nosicielstwo chorób zakaźnych
- choroby płuc, alergie
Możliwości zatrudnienia
- restauracje lokalne, hotelowe
- schroniska, karczmy, zajazdy
- zakłady żywienia zbiorowego (ośrodki wypoczynkowe)
- firmy cateringowe
- bary szybkiej obsługi
- szpitale
- szkoły, przedszkola
- restauracje, kawiarnie
- pokłady statków
- własna działalność gospodarcza
Przydatne linki
Sprawdź szczegółowy opis swojego zawodu…
- Wyszukiwarka opisów zawodów - www.psz.praca.gov.pl
- Informator szkolnictwa branżowego - www.ore.edu.pl
- Mapa Karier - www.mapakarier.org
Sprawdź zapotrzebowanie na Twój zawód…
- Barometr zawodów - www.barometrzawodow.pl
Tutaj sprawdzisz ile możesz zarobić…
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Al. Legionów 7, Gdańsk
Język wykładowy: polski