Informator
zawodowy
Mapa zawodów Baza wiedzy

Kucharz - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Bloki tematyczne

  • gastronomia

Opis kierunku

Oferta na rok szkolny 2023/24

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie. Zabezpiecza jakość zdrowotną potraw oraz ponosi odpowiedzialność za zdrowie ludzi spożywających przygotowane potrawy.

W trakcie nauki możesz zdobyć następujące kwalifikacje:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Predyspozycje do wykonywania zawodu

  • dokładność
  • podzielność uwagi
  • prawidłowe funkcjonowanie narządów zmysłu (wzroku, smaku i węchu)
  • duża sprawność układu mięśniowego i kostno-stawowego ze względu na ciągłe chodzenie, podnoszenie i przenoszenie ciężkich nauczyć i surowców, szybkie tempo pracy, często w wydłużonym wymiarze,
  • zdrowy układ oddechowy i krążenia, ze względu na specyfikę pracy i warunki panujące w pomieszczeniach kuchennych (temperatura i wilgotność)

Przeciwwskazania zdrowotne

  • wady wzroku wymagające korekcji szkłami
  • płaskostopie znacznego stopnia
  • przewlekłe choroby skóry
  • choroby przewodu pokarmowego i nosicielstwo chorób zakaźnych
  • choroby płuc, alergie

Możliwości zatrudnienia

  • restauracje lokalne, hotelowe
  • schroniska, karczmy, zajazdy
  • zakłady żywienia zbiorowego (ośrodki wypoczynkowe)
  • firmy cateringowe
  • bary szybkiej obsługi
  • szpitale
  • szkoły, przedszkola
  • restauracje, kawiarnie
  • pokłady statków
  • własna działalność gospodarcza

Przydatne linki

Sprawdź szczegółowy opis swojego zawodu…

Sprawdź zapotrzebowanie na Twój zawód…

Tutaj sprawdzisz ile możesz zarobić…

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

https://zsgh.edu.gdansk.pl/pl

Al. Legionów 7, Gdańsk

Język wykładowy: polski

Podobne kierunki

  • Cukiernik
    Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
    zobacz
  • Piekarz
    Pomorskie Szkoły Rzemiosł
    zobacz
  • Żywienie i usługi gastronomiczne (Technik żywienia i usług gastronomicznych)
    Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
    zobacz
 
do góry