Inżynieria jakości - Uniwersytet Morski w Gdyni
Bloki tematyczne
- finanse i analiza
- inżynieria i it
- ekonomia
- technika
- żywność
Opis kierunku
Oferta na rok 2023/24
Kierunek ma charakter interdyscyplinarny - ekonomiczno-techniczno-przyrodniczy i obejmuje szeroki zakres zagadnień związanych z badaniem i oceną właściwości użytkowych produktów oraz czynników determinujących ich jakość. Przygotowuje studentów do zarządzania produktem (żywność, zioła, drewno, płody rolne i ogrodnicze), wykorzystania technik mikro- i makroekonomii oraz marketingu.
Przedmioty brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek
- matematyka
- język obcy (na poziomie podstawowym lub rozszerzonym) do wyboru spośród: angielski, niemiecki, rosyjski, włoski, francuski, hiszpański
- dodatkowy przedmiot rozszerzony spośród: matematyka, fizyka z astronomią, chemia, geografia, biologia, informatyka
Przykładowe przedmioty nauczania
- prawo gospodarcze
- systemy pakowania towarów
- statystyczne sterowanie procesem
- biochemia
- ekologia
- ekonomika przedsiębiorstw turystyczno-hotelarskich
Specjalności
- I stopnia:
- Inżynieria Jakości i Zarządzanie Produktem
- Usługi Żywieniowe i Dietetyka
- Zarządzanie Jakością Usług
- II stopnia:
- Menedżer Systemów Zarządzania
- Menedżer Usług Dietetycznych
- Ochrona Wód i Gospodarka Odpadami
Możliwości zatrudnienia
- towaroznawca
- kierownik działu zapewnienia jakości
- specjalista w dziale kontroli np. w inspekcji jakości handlowej i sanitarnej lub urzędach celnych
- laborant, np. standaryzacja, atestacja, certyfikacja wyrobów
- specjalista ds. jakości marki
- technolog produktu
- specjalista ds. badań i rozwoju produktu lub opakowań
Możliwości rozwoju
- podjęcie studiów podyplomowych
Uniwersytet Morski w Gdyni
ul. Morska 81-87, 81-225 Gdynia
Język wykładowy: polski