Informator
zawodowy
Mapa zawodów Baza wiedzy

Żywienie i usługi gastronomiczne (Technik żywienia i usług gastronomicznych) - Zespół Szkół Technicznych Centrum Kształcenia Zawodowego im. Macieja Rataja w Rusocinie

Bloki tematyczne

  • gastronomia
  • usługi
  • żywność

Opis kierunku

Oferta na rok szkolny 2023/24

Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje posiłki i menu dla lokali gastronomicznych. Posiada wiedzę i umiejętności potrzebne przy opracowywaniu diety wyważonej kalorycznie. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest odpowiedzialny również za przygotowanie zapotrzebowania na produkty, przy czym ocenia również ich jakość. Ponadto do jego obowiązków należy kierowanie zespołem - pozostałymi pracownikami kuchni bądź lokalu gastronomicznego.

W trakcie nauki możesz zdobyć następujące kwalifikacje:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gatronomicznych

Warunkiem uzyskania tytułu technika jest ukończenie szkoły i zdobycie powyższych kwalifikacji.

Predyspozycje do wykonywania zawodu

  • umiejętności komunikacyjne
  • umiejętność współpracy z innymi ludźmi
  • umiejętności manualne
  • umiejętność wzrokowo - przestrzenne
  • dobrze rozwinięty zmysł smaku

Przeciwwskazania zdrowotne

  • upośledzenie umysłowe w stopniu umiarkowanym lub lekkim
  • zaburzenia sprawności narządów zmysłów
  • zaburzenia dużego stopnia zręczności rąk i palców
  • zaburzenia niewielkiego i dużego stopnia kończyn dolnych

Możliwości zatrudnienia

  • restauracje, kawiarnie, hotele
  • zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach, promach, w stołówkach szpitalnych i zakładowych, sanatoriach, szkołach, internatach
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją półproduktów spożywczych
  • własna działalność gospodarcza

Przydatne linki

Sprawdź szczegółowy opis swojego zawodu…

Sprawdź zapotrzebowanie na Twój zawód…

Tutaj sprawdzisz ile możesz zarobić…

Zespół Szkół Technicznych Centrum Kształcenia Zawodowego im. Macieja Rataja w Rusocinie

http://zsrckp.edu.pl/

ul. M. Rataja 12, 83-031 Łęgowo

Język wykładowy: polski

Podobne kierunki

  • Technologia żywności (Technik technologii żywności)
    Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
    zobacz
  • Turystyka (Technik organizacji turystyki)
    Zespół Szkół Architektury Krajobrazu i Handlowo-Usługowych
    zobacz
  • Żywienie i usługi gastronomiczne (Technik żywienia i usług gastronomicznych)
    Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
    zobacz
 
do góry