Technologia żywności (Technik technologii żywności) - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
Bloki tematyczne
- żywność
Opis kierunku
Oferta na rok szkolny 2023/2024
Technik technologii żywności opracowuje receptury, instrukcje technologiczne oraz normy zakładowe dla wyrobu, a także wdraża je do produkcji (próby technologiczne). Nadzoruje przebieg produkcji i utrzymuje reżim technologiczny na jednym lub kilku powierzonych mu odcinkach. Kontroluje jakość surowców i produktów na każdym etapie procesu technologicznego. Analizuje przyczyny powstawania braków i je eliminuje, a także organizuje i nadzoruje pracę podległych mu pracowników. Wykonuje również specjalistyczne analizy półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych
W trakcie nauki możesz zdobyć następujące kwalifikacje:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Warunkiem uzyskania tytułu technika technologii żywności jest ukończenie szkoły i zdobycie powyższych kwalifikacji.
Predyspozycje do wykonywania zawodu
- odpowiedzialność
- opanowanie, odporność na stres
- talent organizatorski
- zdolność przekazywania instrukcji
- zainteresowania z zakresu biologii i chemii
Przeciwwskazania zdrowotne
- daltonizm
- zaburzenia widzenia kształtu
- epilepsja
- choroby układu oddechowego, mięśniowego i kostno-stawowego
- nosicielstwo chorób zakaźnych
Możliwości zatrudnienia
- zakład spożywczy o kierunku specjalizacji:
- cukrownictwo
- produkcja piekarsko-ciastkarska
- technologia chłodnicza
- przetwórstwo rybne
- mleczarskie
- owocowo-warzywne
- zbożowe
Przydatne linki
Sprawdź szczegółowy opis swojego zawodu…
- Wyszukiwarka opisów zawodów - www.psz.praca.gov.pl
- Informator szkolnictwa branżowego - www.ore.edu.pl
- Mapa Karier - www.mapakarier.org
Sprawdź zapotrzebowanie na Twój zawód…
- Barometr zawodów - www.barometrzawodow.pl
Tutaj sprawdzisz ile możesz zarobić…
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
Gdańsk, ul. Smoleńska 5/7
Język wykładowy: polski