Informator
zawodowy
Mapa zawodów Baza wiedzy

Technologia żywności (Technik technologii żywności) - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2

Bloki tematyczne

  • żywność

Opis kierunku

Oferta na rok szkolny 2023/2024

Technik technologii żywności opracowuje receptury, instrukcje technologiczne oraz normy zakładowe dla wyrobu, a także wdraża je do produkcji (próby technologiczne). Nadzoruje przebieg produkcji i utrzymuje reżim technologiczny na jednym lub kilku powierzonych mu odcinkach. Kontroluje jakość surowców i produktów na każdym etapie procesu technologicznego. Analizuje przyczyny powstawania braków i je eliminuje, a także organizuje i nadzoruje pracę podległych mu pracowników. Wykonuje również specjalistyczne analizy półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych

W trakcie nauki możesz zdobyć następujące kwalifikacje:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
  • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Warunkiem uzyskania tytułu technika technologii żywności jest ukończenie szkoły i zdobycie powyższych kwalifikacji.

Predyspozycje do wykonywania zawodu

  • odpowiedzialność
  • opanowanie, odporność na stres
  • talent organizatorski
  • zdolność przekazywania instrukcji
  • zainteresowania z zakresu biologii i chemii

Przeciwwskazania zdrowotne

  • daltonizm
  • zaburzenia widzenia kształtu
  • epilepsja
  • choroby układu oddechowego, mięśniowego i kostno-stawowego
  • nosicielstwo chorób zakaźnych

Możliwości zatrudnienia

  • zakład spożywczy o kierunku specjalizacji:
  • cukrownictwo
  • produkcja piekarsko-ciastkarska
  • technologia chłodnicza
  • przetwórstwo rybne
  • mleczarskie
  • owocowo-warzywne
  • zbożowe

Przydatne linki

Sprawdź szczegółowy opis swojego zawodu…

Sprawdź zapotrzebowanie na Twój zawód…

Tutaj sprawdzisz ile możesz zarobić…

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2

http://ckziu2.pl

Gdańsk, ul. Smoleńska 5/7

Język wykładowy: polski

Podobne kierunki

  • Analityka (Technik analityk)
    Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
    zobacz
  • Kucharz
    Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
    zobacz
 
do góry