Informator
zawodowy
Mapa zawodów Baza wiedzy

Cukiernik - Pomorskie Szkoły Rzemiosł

Bloki tematyczne

  • żywność

Opis kierunku

Oferta na rok szkolny 2023/2024

Cukiernik wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane z wypiekiem ciast i ciastek o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz oblewanych różnego rodzaju polewami i kuwerturą, przy użyciu specjalnych maszyn i urządzeń oraz sprzętów. Przyrządza również masy, powidła i lody.

W trakcie nauki możesz zdobyć następującą kwalifikację:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Predyspozycje do wykonywania zawodu

  • dokładność
  • duża zręczność rąk i palców
  • dobra ogólna wydolność fizyczna i sprawność ruchowa kończyn
  • duża sprawność zmysłów smaku i węchu
  • cierpliwość

Przeciwwskazania zdrowotne

  • niska wydolność fizyczna
  • zaburzenia zmysłu smaku i węchu
  • nosicielstwo chorób zakaźnych
  • choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (ograniczenia sprawności ruchowej kończyn, zwłaszcza rąk i palców)
  • nosicielstwo chorób zakaźnych

Możliwości zatrudnienia

  • zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze, wyroby czekoladowe, ciasta, lody, pieczywo cukiernicze
  • cukiernie
  • własny zakład cukierniczy

Przydatne linki

Sprawdź szczegółowy opis swojego zawodu…

Sprawdź zapotrzebowanie na Twój zawód…

Tutaj sprawdzisz ile możesz zarobić…

Pomorskie Szkoły Rzemiosł

http://psr.gda.pl

Gdańsk, ul. Sobieskiego 90

Język wykładowy: polski

Podobne kierunki

  • Cukiernik
    Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
    zobacz
  • Piekarz
    Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
    zobacz
  • Technologia żywności (Technik technologii żywności)
    Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2
    zobacz
 
do góry