Dietetyka - Wyższa Szkoła Zdrowia
Bloki tematyczne
- nauki medyczne
- zdrowie
- żywność
Opis kierunku
Oferta na rok 2022/23
studia I i II stopnia
Dietetyka to nauka skupiająca się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu racjonalnych metod żywnościowych. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw, a także dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku.
Przedmioty brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek
- wystarczy posiadać świadectwo egzaminu maturalnego, decyduje kolejność zgłoszeń
Przykładowe przedmioty nauczania
- anatomia człowieka
- kuchnie etniczne
- żywienie człowieka
- kliniczny zarys chorób
- farmakologia i farmakoterapia żywnościowa
- interakcje leków z żywnością
- toksykologia żywności
Specjalności
Kierunek realizowany bez podziału na specjalności
Możliwości zatrudnienia
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
- poradnie żywieniowe, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego
- zakłady żywienia zbiorowego
- zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
- organizacje konsumenckie
- placówki sportowe
- szkolnictwo
- instytuty naukowo-badawcze
- inspekcje zajmujące się kontrolą żywności i żywienia
- organizacje zajmujące się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka
Możliwości rozwoju
- kursy z zakresu hotelarstwa i gastronomii
- kursy masażu, fitness
- kursy kosmetyczne
- studia II stopnia z zakresu: technologii żywności i żywienia człowieka, zdrowia publicznego
- studia podyplomowe z zakresu Promocji i Reklamy